Waldorf Astoria Xiamen herinterpreteert Europese architecturale vormen

Ook in de bibliotheek en VIP-ruimte merk je hoe men speelt met het idee van een hedendaags herenhuis

In de Chinese kuststad Xiamen, in de oostelijke provincie Fujian, opent in november het Waldorf Astoria Xiamen zijn deuren. Dit gigantische, 30.000 m2 grote hotel werpt zich op als een fusie van hedendaagse elementen en exquise details die Europese vormen herinterpreteren. Zo ontstaat in dit door design- en architectuurstudio AB Concept (kantoren in Hongkong, Taipei (Taiwan) en Milaan) ontworpen hotel een ‘charmante en fantasievolle reis voorheen een elegant herenhuis in een tuin’.

Het nieuwe hotel bevindt zich in het hart van het eiland binnenin het district Siming, en dit als onderdeel van een complex met diverse functies. Daarin wordt dit luxehotel gecombineerd met onder meer kantoorruimte en high-end ontspanningszaken en boetieks.

Wat we merken, is dat AB Concept verschillende openbare plaatsen voorzag. Daaronder is de centrale lobby – met de ingang, de conciërge en het onthaal de eerste die indruk maakt op de bezoeker. Verder zijn er onder meer een VIP-ruimte en een op de binnentuin uitgevende lobby lounge, die Trellis werd genoemd. Daarnaast ontwierp men ook banketfaciliteiten, waaronder een bar en restaurant (Peacock Alley) en een private dineergelegenheid (Chef’s Table).

Vijfde outdoor verdieping

In het ontwerp speelt de vijfde outdoor verdieping een centrale rol. Hier merken we een 2.600 m2 groot terras, waarop meerdere activiteiten gebundeld worden: een zwembad, waterpartijen, uitkijkplatform, kinderspeeltuin en minigolf terrein, met daarbovenop zelfs een huwelijkspaviljoen.

Belangrijk bij alles is te vermelden dat het startpunt bij het volledige ontwerp bij de plaatselijke omgeving viel. Zo is Xiamen als kuststad gekend voor zijn verdragshavens en is er bijgevolg een duidelijke historische en culturele overdracht van buitenlandse invloeden. Vandaag is het een bloeiende plaats die met zijn tijd mee is en waarin een fusie tot stand komt tussen literatuur, kunst, mode en architectuur.

“Het Waldorf Astoria Xiamen is een fusie van hedendaagse elementen en exquise detaillering. Het herinterpreteert en hanteert een Europese architecturale vorm in een charmante en fantasievolle reis doorheen een elegant herenhuis in een tuin. We bestudeerden de bezoekersstroom in
het hotel nauwkeurig, zodat er doorheen alle ruimtes een draad van beweging loopt. We herdefinieerden ook de functie van elke ruimte om telkens weer een unieke plaats te creëren, waar je als gast een onvergetelijke ervaring opdoet”, stelt Ed Ng, die AB Concept in 1999 stichtte, samen met Terence Ngan.

Werken als een sterrenkok

Als duiding van AB Concept: deze internationale interieurdesign – en architectuurstudio voert niet enkel opdrachten uit in de hospitalitywereld, maar is ook commercieel en residentieel actief. Bij het uitwerken van een concept gaat de studio tewerk als een sterrenkok in een restaurant. Eerst ontwikkelt men een recept, waarbij de plaatselijke cultuur en het experimenteren met lokale smaken en ambachten centraal staat. Hieruit ontstaan op maat/smaak gemaakte ervaringen, in interieurs waarin elk onderdeel van het verhaal tot in het kleinste detail gecheckt wordt.

De studio werkt wereldwijd en heeft klanten in 16 landen en meer dan 30 steden. Klanten vind je in Europa onder meer in Londen, Milaan, Saint-Jean-Cap-Ferrat of de Algarve, en buiten Europa van New York, Beijing tot Kuala Lumpur. In de hotelwereld wordt er regelmatig samengewerkt met Four Seasons, Mandarin Oriental, Ritz Carlton, Rosewood en W Hotels. 