Innovaders helpen ondernemers in een snel veranderende wereld

Voor de textiel- en kunststofverwerkende industrie is Centexbel het aanspreekpunt

Tien onderzoekscentra die deel uitmaken van UCRC, de Unie van de Collectieve Research Centra, zochten en vonden een manier om een betere naamsbekendheid en een hogere visibiliteit te bekomen. Het resultaat hiervan heet Innovaders.

Innovaders, met onder meer WOOD.BE en Centexbel, is een koepelorganisatiedie collectief onderzoek promoot en verdedigt ter bevordering van de technologische vooruitgang in verschillende sectoren van de economie. De centrale boodschap van dit initiatief is dat men zich gezamenlijk wil positioneren als de meest relevante innovatiepartners voor bedrijven. Op die manier kunnen ze ondernemers in deze ongewone economische
tijden helpen reageren op globale veranderingen. De tien fungeren als sparringpartners die bedrijven inspireren, stimuleren, ondersteunen en
bovenal helpen innoveren.

Een van de partners is WOOD.BE, dat de hout- en meubelindustrie vertegenwoordigt (Alle beelden: Innoaders)

Unieke kansen bieden

De Innovaders wijzen erop hoe we met zijn allen in maart van dit jaar verrast werden door een uppercut. Covid-19 bracht een tsunami aan globale veranderingen met zich mee, waaronder een draaien met 180 graden van het consumentengedrag en de enorme versnelling van megatrends
zoals digitalisering en duurzaamheid. Het gevolg was dat veel bedrijven even niet meer wisten van welk hout pijlen maken.

De tien merken op dat deze tijden van disruptie tegelijkertijd unieke kansen bieden. Daarom staat Innovaders klaar om ondernemers te helpen hun veerkracht te hervinden en fundamenteel te vernieuwen. Stevig verankerd in hun sector, zijn de innovatiepartners ideaal gepositioneerd om bedrijven te
ondersteunen bij innovaties. Hun experten stellen hun diepgaande markt-, product- en technologische kennis en hun infrastructuur ter beschikking in een samenwerkingsformule op maat van elk bedrijf.

Lage instapdrempel kmo’s

Naast innovatietrajecten op maat, bieden de tien centra collectieve onderzoeksprojecten aan. In tegenstelling tot innovatietrajecten voor één onderneming, zijn dit relevante onderzoeken waarop verschillende bedrijven kunnen intekenen of ze kunnen ook zelf onderzoek initiëren. Dit verlaagt de (financiële) drempel om te innoveren, zeker voor kmo’s. De samenwerking met andere bedrijven uit een sector en de link tussen Innovaders-partners onderling, zorgt bovendien voor een uitwisseling van kennis en expertise en leidt op haar beurt tot innovatie en groei.
Geïnteresseerde ondernemers kunnen via innovaders.be hun innovatiepartner(s) selecteren. Ze kunnen vervolgens bij hun innovatiepartner(s) terecht voor een lijst met lopende collectieve onderzoeken en meer informatie rond elk onderzoek.

Volgens de centra vinden ondernemers bij Innovaders gegarandeerd hun meest geschikte, sectorspecifieke innovatie- en onderzoekspartner(s). CEO’s en R&D-managers van elk bedrijf kunnen een vrijblijvende Discovery Date boeken om de vele mogelijkheden te ontdekken.

Meer informatie: www.innovaders.be of e-mail: [email protected]

De tien Innovaders en hun sectoren
  • BCRC (keramiek)
  • BIL (lastechniek)
  • Centexbel (textiel-en kunststofverwerkende industrie)
  • CRIC-OCCN (cement, cementgebonden materialen en beton)
  • CRM (metallurgie)
  • OCW (wegenbouw)
  • Sirris (technologische industrie),
  • Volta (elektrotechniek)
  • WOOD.BE (hout- en meubelindustrie)
  • WTCB (bouwsector)
Labo